Waktu Solat

Friday, 3 June 2011

Mempertahankan Islam (pt 1)

Gambar dari 4allah.net

Mempertahankan Islam (pt 1)

Agama Islam adalah agama yang paling benar. Agama yang benar ini bukanlah dianggap yang “agak ok“  diantara agama-agama lain sebagaimana memilih sebiji epal yang paling baik daripada puluhan epal busuk  didalam sebuah bakul epal yang hendak dibuang. Ini kerana Islam sememangnya agama yang benar atas dirinya sendirinya. Namun Islam terbuka untuk dibandingkan atas tujuan mencari kebenaran.

Namun serangan terhadap Islam amat dahsyat sekali dari segenap penjuru atas sesusuatu yang faktor yang tidak sepatutnya samada mereka adalah pihak yang tidak mengenali Islam dengan sebenar- benarnya atau jugak pihak yang dengan sengaja memusuhi Islam. Boleh dikatakan Islam adalah agama yang paling disalah fahami sama ada dari penganut Islam sendiri juga dari pihak lain.

Di sini saya cuba mengutip dan mengetengahkan beberapa tuduhan dan salah faham terhadap Islam dan bagaimana kita sebagai umat Islam menjawab dan member penerangan  sebagai tanggungjawab kita mempertahankan Islam.

Berikut adalah petikan dan terjemahan dan diedit dari  sumber iaitu ringkasan dari ceramah yang disampaikan oleh Dr Zakir Naik dari Bombay, India, mengenai "salah faham tentang Islam", pada Jumaat 26 November 1999 di Stadium Rakkah, Dammam, di bawah naungan dari Islamic Dawah and Guidance Center, Dammam.
.
Kesalahpahaman # 1: Adalah tidak beradab untuk memiliki lebih dari satu isteri pada suatu masa.

Jawapan : satu satunya kitab agama yang mengatakan: "... kemudian berkahwin hanya sekali" adalah Al-Quran, kitab suci umat Islam. Perintah ini tidak ditemui dalam Alkitab Kristian, di Geeta Hindu, atau dalam kitab suci Yahudi dan lain- lain. Dalam Alkitab ada banyak rujukan sehingga untuk pelbagai nabi dan raja-raja yang mempunyai banyak isteri. Abraham mempunyai tiga isteri, sementara Raja Salomon (Nabi Sulaiman a.s) mempunyai tujuh ratus isteri, dll . Dalam kesusasteraan Hindu, dewa mempunyai beratus-ratus isteri. Krishna mempunyai seribu perempuan dan gundik. Demikian pula, orang-orang Yahudi yang biasa untuk berkahwin lebih daripada sekali, sampai hingga akhir 1950-an. Tak satu pun dari agama selain Islam menetetapkan jumlah isteri orang boleh dipunyai dalam satu masa. Hanya Islam menghadkan isteri setakat empat orang.

Monogami yang orang-orang Kristian, Hindu, dan Yahudi amalkan ketika ini, bukan dari agama mereka, tetapi dari kerajaan mereka. Jadi isu monogami tidak memiliki makna keagamaan, melainkan sebuah peraturan buatan manusia. Monogami adalah hasil dari suatu akta parlimen, bukan dari agama mereka. Contoh: Parlimen India pada tahun 1954 meluluskan Akta Perkahwinan Hindu yang melarang laki-laki Hindu dari mengambil lebih daripada satu isteri. Para Rabbi Yahudi di abad ke-10 Masihi membuat aturan monogami, meskipun tidak dikuatkuasakan sampai hingga akhir 1950-an. Demikian pula, negara-negara Eropah dan kerajaan Amerika meluluskan undang-undang untuk menjadikan monogami sebagai Peraturan di negara mereka beberapa waktu lalu. Mormon masih berkahwin lebih daripada sekali.
Dalam Surah Nissa Allah mengizinkan seorang Muslim lelaki untuk berkahwin satu, dua, tiga atau empat selama dia boleh melakukan keadilan di antara mereka. Jika seorang lelaki tidak dapat melakukan keadilan, nasihat baginya adalah: "... kemudian berkahwin hanya sekali".

Menikah lebih dari sekali tidak diwajibkan, tetapi hanya salah satu pilihan untuk mengatasi keadaan yang unik yang dihadapi masyarakat dari masa ke masa. Anda akan menemukan di banyak masyarakat hari ini bahawa nisbah antara wanita dan lelaki tidak 50:50. Ada perempuan lebih dari laki-laki di Eropah, Amerika Syarikat dan di tempat lain. Di sisi lain, di India, kerana pengguguran janin perempuan berleluasa, jumlah perempuan menurun, dan krisis adalah dalam pembuatan, tidak cukup jumlah perempuan akan sedia untuk lelaki Hindu untuk berkahwin beberapa tahun dari sekarang .

Pilihan bagi perempuan di negara-negara dengan nisbah perempuan lebih besar dari laki-laki adalah untuk berkongsi suami dengan wanita lain, untuk tetap tunggal, atau menjadi milik awam. "Menjadi milik umum" adalah frasa yang layak Saya menggunakan untuk apa sebenarnya ertinya. Tanyakan pada setiap wanita yang tidak dapat mencari seorang lelaki yang belum berkahwin untuk berkahwin, jika itu adalah pilihan yang lebih baik untuk berkongsi suami dengan wanita lain, untuk tetap tunggal, atau untuk menjadi nyonya belaka. Sebagai seorang isteri dinikahkan secara rasmi dia akan mendapatkan hak yang sama dengan isteri pertama, mendapatkan status undang-undang bagi dirinya sendiri dan anak-anaknya, mendapatkan hak waris untuk dirinya sendiri dan anak-anaknya, dan yang paling penting, mendapatkan rasa hormat dan maruah. Menjadi perempuan simpanan ada pilihan. Di Barat menjadi perempuan simpanan atau pacar ada masalah, tetapi menjadi isteri kedua benar-benar tidak boleh diterima. Kerajaan akan datang selepas anda, masyarakat akan datang selepas anda ...

Bersambung insyaallah...

No comments:

Post a Comment